I høst inviterte Norges handelshøyskole oss til Gründerdagene i Bergen. Der formidlet vi vårt budskap om at CV-en din på ingen måte er det viktigste parameter vi vektlegger når vi rekrutterer. Det vi derimot ser etter, er motiverte mennesker med gode holdninger.
I etterkant av dette har vi opplevd at det verserer en del myter og misforståelser rundt vår rekrutteringspolitikk, som jeg i denne artikkelen ønsker å redegjøre for.
Under Agenda Nord-Norge fikk vi anledning til å gjenta budskapet – eksemplarisk framført av Lise Lotte Håndstad, som på mange måter eksemplifiserer vårt standpunkt all den tid hun står uten høyere utdanning, men likevel er en av våre viktigste ressurser.
Ta utdanning – om du vil
Først og fremst vil jeg understreke at utdanning er relevant, sunt og viktig. Innenfor en rekke profesjoner er det også helt nødvendig for å kunne gjennomføre jobben seinere i livet.
For ordens skyld bør det nevnes at vi i det unge byrået vårt har flere med høyere utdanning med spennende spesialkompetanse på utfordrende fagfelt – for eksempel Frida (24) på droneteknologi samt traineene Nikolai (23) og Mina (22) fra UiT, som gir oss verdifull ledererfaring fra den fremoverlente studentorganisasjonen Start UiT.
Selv er jeg utdannet økonom, og har mange gode minner, opplevelser og erfaringer fra Universitetet i Tromsø. Jeg savner spesielt det sosiale aspektet fra min tid som student, og jeg anbefaler alle å være en del av det – hvis de vil og ikke minst har muligheten. Jeg vil likevel poengtere at det meste av den kompetansen jeg anvender i mitt daglige virke i dag, er erfaringer jeg fikk gjennom min tid i Nordlys. For dét er jeg evig takknemlig landsdelens største mediehus.

«Learning by doing»
Til mine kolleger gjentar jeg ofte – nærmest til det kjedsommelige – at læring gjennom øvelse er den sikreste veien til Rom. Jeg kan imidlertid aldri få poengtert det tydelig nok: Mengdetrening, mestringsfølelse og ansvar skaper motivert arbeidskraft som blomstrer og er i utvikling. Med dette får du folk som fungerer i praksis.
I Nord-Norge sliter vi nå med demografiske utfordringer, herunder befolkningsgrunnlag og tilvekst. Parallelt utfordres vi av mangelen på ung og lokal arbeidskraft som en naturlig konsekvens av disse utfordringene. Det er en erkjennelse vi må ta inn over oss.
Vårt utgangspunkt er imidlertid at vi først og fremst må anvende de ressursene vi har tilgjengelig for øyeblikket. Bedrifter og organisasjoner må være med på en dugnad som handler om å utvikle den samme kompetansen vi etterlyser. Vår erfaring er at det lar seg gjøre. Vi hevder ikke at det er sømløst, men det er fysisk mulig. Dersom man evner det, får man lojale ansatte i retur – som på sikt blir kontinuitetsbærere.
I selskapet vårt ansetter vi ikke folk etter behov, men skaper behov på bakgrunn av ferdighetene deres. Om behovet er ung og lokal arbeidskraft, så skaper vi også det.